Wat maakt onze balsamicoazijn zo uniek?

Wat maakt onze balsamicoazijn zo uniek?

Net als al onze voedingswaren is onze balsamicoazijn een puur, authentiek streekproduct. We kiezen voor Aceto Balsamico di Modena, een 100 % natuurlijk product dat het IGP-keurmerk mag dragen. 

Een eeuwenoud verhaal

Balsamicoazijn is het product van een lange geschiedenis. Zo vinden we in geschriften uit de 5de eeuw voor Christus talrijke balsamicobereidingen terug. Italiaanse families bewaakten eeuwenlang angstvallig het recept en de bereidingswijze. In het kort komt het erop neer dat het sap van geperste druiven opgeslagen wordt in houten vaten, waarin het jarenlang mag rijpen.

Het is pas in recente tijden dat er regels kwamen om te bepalen hoe balsamico gemaakt moet worden. Dat zorgde ervoor dat de smaak en de kwaliteit van dit unieke product gegarandeerd en beschermd worden tot de dag van vandaag.

Balsamicoazijn IGP: Europese kwaliteitsgarantie

Het IGP-keurmerk (indicazione geografica protetta oftewel beschermde geografische aanduiding) is een label dat de Europese Unie toekent om de oorsprong en het regionale productieproces van streekproducten te garanderen. Bij IGP-producten wordt altijd de de regio van herkomst vermeld. Zo kun je gecertificeerde producten onderscheiden van massaproducten.

Er zijn drie voorwaarden om het label Aceto Balsamico IGP te verkrijgen:

  • Minstens een van de twee ingrediënten (de most of de toegevoegde wijnazijn) moet afkomstig zijn uit de regio Modena of Reggio Emillia. 
  • De balsamicoazijn moet ten minste drie jaar gerijpt hebben.
  • De IGP-balsamico moet verkocht worden in flessen van 250 ml.

Most van de lambruscodruif

lambruscodruif voor balsamico

Die drie voorwaarden laten weliswaar nog altijd veel ruimte voor misbruik door grote producenten. Dat maakt het niet gemakkelijk om een echte kwaliteitsbalsamico te onderscheiden van de inferieure soorten. Laat je niet overweldigen door fancy labels of gouden zegels, maar ga resoluut voor inhoud en kwaliteit.

Wil je zeker zijn dat je balsamico van goede kwaliteit koopt? Controleer dan altijd de ingrediënten op de achterkant van de fles. Een goede IGP-balsamico vermeldt altijd eerst de druif, het belangrijkste ingrediënt. Onze Aceto Balsamico di Modena is afkomstig van de lambruscodruif, een blauwe druivensoort die ook bekend is van de lambruscowijn.

Pure balsamico heeft maar twee ingrediënten

Misschien wel het allerbelangrijkste: aan een Aceto Balsamico di Modena worden geen conserveermiddelen, kleurstoffen, verdikkingsmiddelen of smaakstoffen zoals karamel (E150d) toegevoegd. Onze balsamico bestaat uit maar twee ingrediënten: gekookte druivenmost en uitstekende wijnazijn. 

>> Ontdek hier onze balsamico's

Wil je geen enkele actie of promotie van Authentic Flavours missen?